De geschiedenis van de taxi

De geschiedenis van de taxi
19 sep. 2023

Inleiding

Het woord "taxi" is tegenwoordig een wereldwijd begrip, maar waar komt het eigenlijk vandaan en hoe heeft het zich ontwikkeld tot het veelzijdige vervoersmiddel dat we vandaag kennen? In dit artikel duiken we in de fascinerende geschiedenis en etymologie van taxivervoer.

Etymologische oorsprong: van 'Taxis' tot 'Taxameter'

Het woord 'taxi' is opvallend uniform in talen over de hele wereld. De term vindt zijn oorsprong in het oud-Griekse woord τάξις (taxis), wat 'betaling' betekent. Dit oud-Griekse woord heeft de basis gelegd voor de Franse term 'taximètre' en de Duitse variant 'taxameter'. Beide woorden zijn gerelateerd aan de Middeleeuws Latijnse term 'taxa', wat oorspronkelijk werd gebruikt om een huurprijs of taxatie voor huurrijtuigen aan te duiden.

Interessant genoeg was de taxameter, het apparaat dat de afgelegde afstand en daarmee de ritprijs meet, er vóór de moderne taxi. Deze meter maakte het mogelijk om een eerlijke prijs te berekenen, gebaseerd op de afgelegde afstand of tijd.

De geboorte van de Amerikaanse Taxi

Harry Nathaniel Allen, oprichter van The New York Taxicab Company, speelde een sleutelrol in de evolutie van de taxi. In 1907 importeerde hij 600 Franse auto's om als taxicabs te dienen in New York City. Allen leende het woord 'taxicab' uit het Engels, een samenvoeging van 'taximeter' en 'cabriolet'. Na grondig onderzoek naar de meest opvallende kleur voor een voertuig, koos hij voor geel. Dit was het begin van de iconische gele taxi's die nog steeds kenmerkend zijn voor New York.

Pioniersjaren in Nederland

In Nederland verscheen de eerste taxi in 1909, een jaar na de introductie van Allen's taxicabs in New York. De Amsterdamsche Rijtuigen Maatschappij (ARM) introduceerde onder de naam Amsterdamsche Taxameter Automobiel Maatschappij (ATAX) het fenomeen taxi. Deze auto's waren elektrisch aangedreven en hadden zelfs een reservewiel tussen de voorspatborden. De chauffeurs zaten, in weer en wind, buiten in de open lucht.

Taxi-oorlog in Nederland

In de jaren '90 en het begin van de 21e eeuw stond de Nederlandse taximarkt in het teken van wat later bekend werd als de "taxi-oorlog." Na deregulering van de markt kwamen er tal van nieuwe aanbieders en zelfstandige chauffeurs bij. Deze instroom leidde tot verhitte situaties, waarbij intimidatie en zelfs geweld niet werden geschuwd, vooral in grote steden als Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

De Nederlandse overheid moest ingrijpen en implementeerde striktere regelgeving en licentievereisten om de orde te herstellen. Hoewel deze maatregelen enige stabiliteit terugbrachten in de markt, liet deze chaotische periode een blijvende indruk achter. De taxi-oorlog legde de basis voor latere technologische vernieuwingen in de branche en heeft nog steeds invloed op hoe we vandaag de dag tegen taxivervoer aankijken.

Verschillende soorten taxi's

Als je aan een taxi denkt, komt meestal het beeld van een personenauto naar boven. Echter, er zijn talloze andere vormen van taxivervoer. Denk bijvoorbeeld aan:

- Fietstaxi's
- Helitaxi’s
- Watertaxi’s
- Motor- en scootertaxi’s
- Traditionele voertuigen zoals riksja's en paard-en-wagens

Huidige uitdagingen in de taxibranche

De taxi-industrie heeft altijd te maken gehad met fluctuaties in vraag en aanbod, resulterend in een voortdurende strijd om klanten. Dit was al het geval na de oprichting van de eerste taximaatschappij in 1909 in Nederland, toen de zogenaamde 'taxi-oorlog' ontstond. Zelfs in het moderne tijdperk blijft deze strijd actueel, met nieuwe uitdagingen zoals de opkomst van apps en de liberalisering van de markt.

Conclusie

De taxi is een eeuwenoud fenomeen dat zijn oorsprong vindt in de Griekse betekenis van het woord 'betaling'. Van de elektrische pioniersjaren in Nederland tot de iconische gele taxi's van New York, de taxi heeft een rijke en kleurrijke geschiedenis. Vandaag de dag is de taxi een veelzijdig en wereldwijd vervoermiddel, maar de strijd om klanten blijft een constante factor binnen de industrie.

Wat is het meest unieke voertuig waarin je ooit bent vervoerd als taxi? Van fietstaxi tot helitaxi, de mogelijkheden zijn eindeloos! Ben jij op zoek naar een betrouwbare taxi? Bestel direct een taxi.