Taxi’s volgend jaar verplicht blindegeleidenhond mee te nemen

Taxichauffeurs zijn volgend jaar verplicht om een blindegeleidenhond mee te nemen op straffe van een boete. Staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur en Milieu) gaat een vervoerplicht in de Wet Personenvervoer vastleggen.

Met haar besluit wil de staatssecretaris een einde maken aan het weigeren van deze honden door taxichauffeurs “De handhaving van de landelijke vervoerplicht bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), waarbij bij voorkeur samenwerking kan plaatsvinden met de gemeenten”, zo schrijft zij woensdag aan de Tweede Kamer.

In de komende maanden wordt de landelijke regelgeving verder uitgewerkt. De vervoerplicht zal naar verwachting in de tweede helft van volgend jaar ingaan, meldt Mansveld.

Wetgeving

Vanuit het ministerie van IenM is de afgelopen tijd gezocht naar andere praktische oplossingen. Zo zijn er gesprekken gevoerd met grote gemeenten, waar het probleem zich het meest voordoet, en belangenorganisaties van blinden en slechtzienden. De staatssecretaris gaf eerder al aan alleen met aanvullende wetgeving te komen als langs deze wegen geen oplossing zou worden gevonden.

Enkele gemeenten, waaronder Amsterdam en Den Haag, hebben inmiddels een vervoerplicht ingevoerd. Chauffeurs die hier worden betrapt op het weigeren van hulphonden worden bestraft met boetes en kunnen zelfs hun locale TTO-taxivergunning kwijtraken.

Taxi

Er zijn echter ook veel gemeenten die geen actie hebben ondernomen, vaak omdat zij aangeven het probleem niet te kennen. De staatssecretaris kan hierdoor niet garanderen dat blinden en slechtzienden in de toekomst in geen enkele taxi meer geweigerd worden. Daarom besluit ze tot een landelijke vervoerplicht.  De benodigde wijzigingen in de huidige wet- en regelgeving worden verder uitgewerkt in overleg met de betrokken organisaties en verschillende gemeenten.

Mansveld: “Met name de bepaling van de precieze reikwijdte van de vervoerplicht, de bepaling van mogelijke gerechtvaardigde uitzonderingen en de verhouding met de gemeentelijke regelgeving is van belang. Ook de handhaafbaarheid is aan de orde.”

Bron:TaxiPro

Taxi’s volgend jaar verplicht blindegeleidenhond mee te nemen was last modified: september 22nd, 2015 by TCH
Taxi Centrale Haaglanden (TCH den Haag) Donau 102-104, 2491BC |Den HaagZH Nederland

creditcard
© 2017 - Taxi Centrale Haaglanden
Webdesign : See-IT