Taxichauffeurs Schiphol staken wegens uitspraak ‘openbare weg’

 

Tientallen taxichauffeurs hebben maandag gestaakt op Schiphol. Met de actie protesteren ze tegen een recente uitspraak van de rechter dat alle taxi’s met een normale taxivergunning passagiers mogen oppikken vanaf de openbare weg op Schiphol. De staking leidde tot flinke wachtrijen bij de taxistandplaats.

De taxibedrijven die vanaf Schiphol rijden hebben grote zorgen dat de concurrentie op de luchthaven flink toeneemt. Terwijl de concessie onlangs hebben gewonnen, zodat alleen zij de komende jaren taxi mogen rijden vanaf de luchthaven.

Overleg

schiphol taxiSinds de uitspraak zijn Schiphol, de gemeente Haarlemmermeer en de taxibedrijven met elkaar in overleg om tot een oplossing te komen.

Bios-groep, BBF Schipholtaxi en Willemsen De Koning mogen officieel op de luchthaven rijden. Daarnaast zijn er nog kleinere bedrijfjes die tegen betaling mogen rijden als er plek is.

Maar nu heeft het gerechtshof in Amsterdam bepaald dat alle taxichauffeurs met een Nederlandse taxivergunning op Schiphol taxivervoer mogen aanbieden op de openbare weg.

Daarvoor hoeft niet een speciale vergunning bij Schiphol gekocht te worden. Wel mag de luchthaven wegen afsluiten met een slagboom en daar een speciale taxibaan van maken. Maar het is de gemeente of Schiphol niet toegestaan om taxi’s op openbare wegen te weren.

Taxivervoer

Een taxichauffeur die taxivervoer aanbood op het Jan Dellaertplein op Schiphol en daarvoor een boete kreeg, werd vrijgesproken. Het hof oordeelde dat de APV van de gemeente Haarlemmermeer dat alleen taxi’s met een speciale vergunning mogen werken vanaf Schiphol niet is toegestaan op basis van de Wet personenvervoer 2000.

Wel kan de gemeente op basis van de Wp2000 aanvullende kwaliteitsregels stellen, zoals de verplichting tot aansluiting bij een TTO. Maar het verbieden van taxivervoer op Schiphol valt daar niet onder. Net zoals dat Schiphol NV niet de mogelijkheid heeft tot het weren van taxi’s op de openbare weg.

Bron:Taxipro

Taxichauffeurs Schiphol staken wegens uitspraak ‘openbare weg’ was last modified: februari 11th, 2019 by TCH
Taxi Centrale Haaglanden (TCH den Haag) Donau 102-104, 2491BC |Den HaagZH Nederland

creditcard
© 2017 - Taxi Centrale Haaglanden
Webdesign : See-IT