Taxibedrijf stilgelegd wegens verlopen keuring taximeters

yellow_cab_taxi_Terschelling-480x319

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft een taxibedrijf stilgelegd op Terschelling. De keuring van de taximeters in de voertuigen was verlopen. “Ik mag pas weer verder rijden als alles opnieuw is gekeurd”, vertelt eigenaar Dirk Verhaagen van Yellow Cab Terschelling.

De keuring van een aantal van de zeven voertuigen was pas net een paar weken verlopen, vertelt hij. Bij andere auto’s werkt het taxibedrijf helemaal niet met een meter. “Het is toch schandalig dat ze dan mijn hele bedrijf stilleggen. Geef me dan gewoon een boete.”

Vaste prijzen

Wat hem enorm stoort is dat zijn taxibedrijf altijd met vaste prijzen werkt. “Die taximeter gebruiken we echt nooit. In onze taxi’s hangt een kaartje met de verschillende zones in Terschelling. Op basis daarvan gelden de prijzen. Dat weet iedereen. Daar heeft ook nog nooit iemand bezwaar tegen gemaakt. De ILT deed ook moeilijk over het feit dat er alleen een kopie van het vergunningsbewijs in de voertuigen lag en geen originele. En dat we hun tariefkaart niet voeren. Maar wij werken hier op het eiland met eigen vaste tarieven. Wat een onzin.”

Verhaagen vindt dat hij onder de uitzondering ‘contractvervoer’ moet vallen. “Iedereen die met ons meerijdt is akkoord met de prijzen. We hebben dus een afspraak. Het is dan helemaal niet nodig om op de meter te rijden. Maar daar denkt de ILT dus anders over.”

Contractvervoer

De taxameter is namelijk niet verplicht voor taxi’s die contractvervoer verrichten, waar op basis van een contract vervoerders worden ingehuurd op een bepaald traject. De vervoerder moet dit kunnen aantonen met het contract. En dat geldt volgens de ILT niet bij reguliere consumenten.

Overigens is de verplichte jaarlijkse keuring van de taxameter de taxibranche een doorn in het oog. Dat kost een hoop tijd en geld, terwijl veel taxibedrijven het onzin vinden. Bovendien heeft de staatssecretaris al aangekondigd de taximeterplicht af te schaffen als er vaste prijsafspraken worden gemaakt. Ook is het tegenwoordig prima mogelijk om met apps de prijs te berekenen (zoals bij UberBlack), alleen biedt de wet daar nog geen ruimte voor.

 

Taxibedrijf stilgelegd wegens verlopen keuring taximeters was last modified: september 22nd, 2015 by TCH
Taxi Centrale Haaglanden (TCH den Haag) Donau 102-104, 2491BC |Den HaagZH Nederland

creditcard
© 2017 - Taxi Centrale Haaglanden
Webdesign : See-IT