OM start opsporingsonderzoek naar snorderdienst UberPop

Het Openbaar Ministerie start een onderzoek naar de illegale taxidienst UberPop. Dit volgt op een oordeel van de politierechter die vrijdag in Amsterdam drie mannen heeft veroordeeld tot een geldboete van 1.500 euro. De mannen hebben namens UberPop personen tegen betaling vervoerd zonder over een vergunning te beschikken.

UberPop moest eerder stoppen met het aanbieden van vervoer door hun chauffeurs. Dat heeft de voorzieningenrechter van het College van Beroep in december besloten. Het bedrijf Uber, waar de snorderdienst UberPop onder valt, heeft na de uitspraak van de voorzieningenrechter aangekondigd een bodemprocedure aan te spannen en gewoon door te gaan met het illegaal vervoeren van personen.

Strafrechter

Nu naast de voorzieningenrechter ook de strafrechter zich heeft uitgesproken over het illegaal personenvervoer zal het OM het bedrijf Uber als verdachte aanmerken. Dit betekent dat het OM een opsporingsonderzoek start om door gegevensverzameling vast te stellen dat het van oorsprong Amerikaanse bedrijf zich schuldig maakt aan het bedrijfsmatig organiseren van illegaal personenvervoer.

De drie chauffeurs die zijn veroordeeld, zijn in oktober 2014 op heterdaad betrapt tijdens een ‘mystery-guest-actie’ van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en de politie van de eenheid Amsterdam. Inspecteurs hebben zich toen voorgedaan als klanten en hebben via de gewraakte taxi-app een ritje geboekt. Een vierde chauffeur die op dezelfde datum door de ILT is verbaliseerd, moet zich op een later moment voor de rechter verantwoorden.

Boetes

Chauffeurs die voor de snorderdienst UberPop rijden, riskeren fikse boetes en een strafblad. Tot nu toe heeft de inspectiedienst in Amsterdam 23 keer proces-verbaal opgemaakt tegen UberPop-chauffeurs. Vorig jaar zijn vijf snorder verbaliseerd en dit jaar achttien personen.

De illegale chauffeurs moeten een strafbeschikking van 1.500 euro betalen. Als zij die niet betalen, worden ze gedagvaard voor de politierechter. Naast de strafbeschikking krijgen de snorders ook een last onder dwangsom opgelegd door de ILT. Dat betekent dat de snorder bij elke nieuwe overtreding per keer 10.000 euro moet betalen tot een maximum van 40.000 euro.

Bron:TaxiPro

OM start opsporingsonderzoek naar snorderdienst UberPop was last modified: september 22nd, 2015 by TCH
Taxi Centrale Haaglanden (TCH den Haag) Donau 102-104, 2491BC |Den HaagZH Nederland

creditcard
© 2017 - Taxi Centrale Haaglanden
Webdesign : See-IT