Eerste rechtszaak over Boordcomputer Taxi voor de economische politierechter

rechter

Het eerste bezwaar tegen een boete voor het ontbreken van een Boordcomputer Taxi diende dinsdag voor de economische politierechter in Amsterdam.

Een Amsterdamse taxi-ondernemer was enkele dagen na de verplichte invoering gepakt en kreeg een boete van 1800 euro.

De Officier van Justitie toonde echter begrip vanwege alle onduidelijkheden bij de invoering en verlaagde de strafeis naar een veroordeling zonder straf. Maar daar ging de taxi-ondernemer niet mee akkoord.

“Ik ben onschuldig”, verklaarde hij voor de rechter. “Ik had al diverse malen een brief gehad dat de BCT verplicht werd. En iedere keer volgde later weer een brief dat de introductie toch was uitgesteld. Deze keer gebeurde dat niet, maar had ik wel meteen een boete te pakken.”

Deadlines

Bovendien was er veel onduidelijkheid tijdens de invoering. Twee van de vier leveranciers waren failliet gegaan. De brief met de aangekondigde verplichting was 23 mei verstuurd, vlak voor de bestel-deadline van 1 juni. De inbouw-verplichting gold dan voor 1 juli. Behalve voor contractvervoer, dat is 1 februari 2015. En Quipment-klanten hoefden nog niet aan de verplichting te voldoen.

Ook toonde hij de rechter een brief van van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) waarin duidelijk stond dat er pas ná 1 september gecontroleerd zou worden op de aanwezigheid van een BCT. En hij had al op 6 juli een boete gekregen.

Boete

“Dat kan toch niet?”, vindt hij. “Eerst talloze keren uitstellen. Vervolgens een brief sturen dat er voorlopig niet gecontroleerd wordt. En dan toch meteen na invoering een boete uitdelen. En dat terwijl er hartstikke veel onduidelijkheid bestond. Ik heb jarenlang talloze brieven gehad met iedere keer opnieuw uitstel.”

De officier van justitie toonde begrip voor de taxi-ondernemer. Maar vond wel een veroordeling op zijn plaats. Want ondanks dat er niet gecontroleerd zou worden, ontsloeg dat de taxi-ondernemer niet zijn plicht om aan de wet te voldoen. Hij vroeg daarom aan de rechter om een veroordeling, maar zonder geldboete.

Taxi-ondernemer

Maar daar ging de taxi-ondernemer niet in mee. Hij werd tijdens de zitting ondersteund door Duco Douwstra, voorzitter van de Stichting Taxibelangen Nederland. Die wil dat de rechter zich ook uitspreekt over het hele dossier Boordcomputer Taxi.

Maar de rechter liet duidelijk weten dat de politieke discussie niet in haar rechtbank gevoerd hoeft te worden. Omdat er tijdens de zitting nieuwe feiten aan het licht kwamen, zoals de brief van ILT met de aankondiging dat er voorlopig niet gecontroleerd zou worden, en de taxi-ondernemer niet akkoord ging met een veroordeling zonder straf, is de zaak aangehouden.

Zitting

De rechtbank en het openbaar ministerie zullen de komende tijd de zaak nader bestuderen, waarna een nieuwe zitting volgt. De taxi-ondernemer was overigens blij dat het OM al meteen aanbood dat hij de boete van 1800 euro niet hoefde te betalen. “Maar ook een veroordeling wil ik niet. Want ik heb te goeder trouw gehandeld en verdien het om vrijgesproken te worden.”

bron:taxipro

 

Eerste rechtszaak over Boordcomputer Taxi voor de economische politierechter was last modified: september 22nd, 2015 by TCH
Taxi Centrale Haaglanden (TCH den Haag) Donau 102-104, 2491BC |Den HaagZH Nederland

creditcard
© 2017 - Taxi Centrale Haaglanden
Webdesign : See-IT