Alle taxi’s mogen taxivervoer aanbieden op openbare weg Schiphol

Alle taxichauffeurs met een Nederlandse taxivergunning mogen op Schiphol taxivervoer aanbieden op de openbare weg.

Daarvoor hoeft niet een speciale vergunning bij Schiphol gekocht te worden.Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam bepaald. Wel mag de luchthaven wegen afsluiten met een slagboom en daar een speciale taxibaan van maken. Maar het is de gemeente of Schiphol niet toegestaan om taxi’s op openbare wegen te weren.

Een taxichauffeur die taxivervoer aanbood op het Jan Dellaertplein op Schiphol en daarvoor een boete kreeg, is vrijgesproken.

APV

In de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van de gemeente Haarlemmermeer, waartoe Schiphol behoort, staat dat alleen taxi’s met een speciale vergunning op Schiphol mogen werken. Het hof oordeelde dat die afspraak niet is toegestaan op basis van de Wet personenvervoer 2000.

Wel kan de gemeente op basis van de Wp2000 aanvullende kwaliteitsregels stellen, zoals de verplichting tot aansluiting bij een TTO. Maar het verbieden van taxivervoer op Schiphol valt daar niet onder. Net zoals dat Schiphol NV niet de mogelijkheid heeft tot het weren van taxi’s op de openbare weg.

Schipholtaxivergunning

Het gerechtshof liet zich niet uit over de vraag of Schiphol gerechtigd is rijbanen af te sluiten voor taxiverkeer behalve voor degenen die een ‘Schipholtaxivergunning’ hebben. Dat is een zaak tussen de NV Schiphol en de gemeente Haarlemmermeer, aldus het hof.

In de praktijk betekent deze uitspraak dat het Schiphol dus is toegestaan om geld te vragen voor een vergunning die toegang geeft tot de speciale taxirijbaan en die af te sluiten met een slagboom. Maar als taxichauffeurs taxivervoer willen aanbieden op de openbare weg is dat gewoon toegestaan, blijkt uit de uitspraak.

Bron:TaxiPro

Alle taxi’s mogen taxivervoer aanbieden op openbare weg Schiphol was last modified: februari 11th, 2019 by TCH
Taxi Centrale Haaglanden (TCH den Haag) Donau 102-104, 2491BC |Den HaagZH Nederland

creditcard
© 2017 - Taxi Centrale Haaglanden
Webdesign : See-IT